Μετά την αρθροπλαστική γόνατος

3233012181_9f78f733b5_o.jpg

Ο ασθενής με οστεοαρθρίτιδα γόνατος είναι εκείνος που θα αποφασίσει αν θα χειρουργηθεί ή όχι. Συνήθως επιλέγει την χειρουργική αντιμετώπιση όταν η συντηρητική προσέγγιση με φάρμακα και φυσιοθεραπεία δεν αποδίδουν πλέον και ο πόνος και οι λειτουργικοί περιορισμοί υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής του. Για άλλους αυτό μπορεί να σημαίνει την αδυναμία άσκησης και περιπάτων ενώ για άλλους την διακοπή του ύπνου από τον πόνο και την αδυναμία εκτέλεσης απλών καθημερινών δραστηριοτήτων.

Οι χειρουργημένοι ασθενείς μπορούν να οδηγήσουν μετά από 2 έως 6 εβδομάδες, υπό την προϋπόθεση ότι δεν λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή που επηρεάζει την οδηγική τους ικανότητα και έχουν ανακτήσει την μυϊκή ισχύ και τα αντανακλαστικά τους. Εννοείται ότι την απόφαση αυτή την παίρνουν μαζί με τον χειρουργό τους μετά από εξέτασή τους.

Πολλοί ασθενείς αναφέρουν ότι είναι περισσότερο δραστήριοι μετά την αντικατάσταση του γόνατος τους καθώς έχει αρθεί ο πόνος που τους περιόριζε. Ασφαλέστερες δραστηριότητες θεωρούνται το περπάτημα, το κολύμπι και το ποδήλατο ενώ καλό είναι να αποφεύγονται ακραίες δραστηριότητες που θέτουν το γόνατο σε κίνδυνο νέου τραυματισμού.

Σε κάθε περίπτωση, η συνεχής επικοινωνία και συνεργασία γιατρού και ασθενή διασφαλίζει το καλύτερο αποτέλεσμα.

total-knee-replacement-recovery-timeline.jpg